Snart är denna ljusprakt slut. Trist men h...

20110105232 (MMS)

Snart är denna ljusprakt slut. Trist men härligt att det blir ljusare på ett naturligt sätt istället. Ser fram emot ljusare tider och vår. Vi fick försmak i helgen som var.


Nu har vi haft vår underbara lilla valp Za...

Nu har vi haft vår underbara lilla valp Zacke i fyra dagar. Han är så pigg, go och glad, rumsren, apporterar, kommer på inkallning mm, kunde inte fått en bättre valp. Zacks uppfödare är fantasisk och det känns verkligen som att han fick en bra start i livet. Hoppas det kommer att gå bra, att han kommer att trivas med oss.


Fredagsmys - paus från SL

Har precis slutat jobbet och ska ta tuben och bussen hem. Är så himla less på SL. Varje morgon är det förseningar och uteblivna turer. Har de inte testat med körningar vintertid och anpassat tiderna efter det. Kanske en idé att lägga in lite fler turer under vintern. Otroligt att det ska ta 1 timme att åka 15 km från söder närförort till Vasastan. 

Nu ska jag glömma SL och åka hem till famljen för lite fredagsmys. Som tur är funkar det bättre på eftermiddagarna när man ska hem. 

I helgen ska vi åka till IKEA för att köpa barn-grindar för att stänga av trappan för vår valp samt kompostgaller på Rusta för att begränsa världen lite. Får nog göra en inhägnad del i trädgården också.

Ha en trevlig och mysig fredag och helg!



Per Morbergs fisksoppa / fiskgryta

Här är en variant på Per Morbergs fisksoppa, eller om man vill kalla det för fiskgryta. Har tyvärr ingen fin bild att lägga upp just nu. Ska fota nästa gång jag lagar den. Vi lagade den i lördags och det blev mycket gott. Ett tips är att provsmaka och krydda tills det smakar superbt.

Per Morbergs fisksoppa / fiskgryta:

  • Minst 400 gram fisk av olika modeller, t.e.x lax, torsk och marulk.
  • 1 purjolök.
  • 1 gullök.
  • 1 selleristjälk.
  • 1 morot.
  • Olivolja.
  • 3-4 klyftor vitlök.
  • 3-4 dl vitt vin. (Snåla inte på vin skriver Per M)
  • 3-4 dl vispgrädde.
  • 2 msk tomatpure'.
  • Ca 5 dl fiskfond (egen) eller hummerfond på flaska.
  • Färska örter, typ basilika och timjan.
  • 1 knivsudd chilipeppar.
  • 200 - 300 gram skalade räkor, det går fint med scampi också, det blir bara lite meckigare med stjärten på räkan.
  • 1 paket saffran (hoppa gärna över saffran, den tar lätt över smaken ifrån resten av godsakerna)
Är det ont om tid går det fint att förbereda soppan dagen innan, vänta då
med att lägga i fisken i soppan. 
  • Skär fiskfile'erna i ca 3 cm stora bitar.
  • Skär och strimla det vita på purjolöken, snygga till gullöken, moroten och sellerin, hacka dom fint.
  • Fräs alla grönsaker i oljan, pressa i vitlöken.
  • I med vinet, grädden, tomatpure'n, fiskfonden, salt och vitpeppar, chilipepparn och dom färska kryddorna. Låt sjuda i minst 10 minuter.
  • Nu är det dax för fisken- Låt soppan koka upp igen och låt den sjuda i några minuter till.
  • Ta av grytan ifrån plattan och häll i räkorna, låt soppan dra i ett par minuter.
  • Servera med ett lavainbröd.
  • Ett litet tips är att lägga i lite kräftstjärtar strax innan serveringen.    

Vi hade inte räkor eller blåmusslor så vi tog bläckfisk och musselkött som vi hade i frysen. Fisken vi använde sist var lax- och torskfilé (godkänd tors förståss). Vi gjorde även aioli till eftersom vi älska vitlök. Det blev pricken över i´et.

Smaklig spis :)


Hundvalp bokad

Vår hund Zack som vi får hem om två veckor :) <3

Idag har vi fått veta vilken av valparna i kullen som blir vår valp. Det är den valp vi fastnade för. Nu är valptestet utfört och kennelägaren (och vår vän) har matchat valpar med blivande ägare. Känns kul att det blev den vi gillade bäst. Brun, som han heter nu är pigg och aktiv. Vi har dock sagt att det inte spelar någon roll vilken vi får, alla valparna i kullen är så homogena och lika söta allihop. Om två veckor får vi hämta hem den. Det är en Tollare (Nova Scotia Duck Tolling Retriver) som ska heta Zacke.


Duvmatningskurs!!!

Hahaha, läste idag krönikan "Åsiktsmaskinen" i DN Kultur på Stan från igår, 7/1 som bjöd på dagens gapskratt. Medborgarskolan håller en kurs i duvmatning. Trodde det var ett skämt men det verkar stämma. Så om du bor i Stockholm eller Norrtälje kan du gå denna matnyttiga kurs :). Kostnad i Stockholm endast 795 kr. I Norrtälje är det gratis!!! Kursledaren verkar vara handplockad till denna kurs, med tanke på efternamnet.

Om kursen Duvmatning, från Meborgarskolans webbsida:

"Vi lär oss bryta bröd i lämplig storlek och kasta utan att träffa duvorna i huvudet. Vi tränar in duvornas läten, huvudrörelser och stirrande blick för att smälta in och våga oss gå närmare. Öva gärna hemma framför spegeln. Du lär dig locka duvan att äta direkt ur handen. Eget bröd medtages."


Kursledare Olle Dufva

http://www.medborgarskolan.se/Templates/Pages/Arrangement.aspx?aid=484977&mid=180&sgid=14




Vardagsmotion - tack kung Bore och snöplogen

Vet inte hur många gånger jag har skottat snö på vår gård och snövall vid infarten denna semestervecka. Min man är dock glad. Han jobbar dubbelt just nu och blir så lycklig när han kommer hem till en plogad gård. Ett tag denna vinter hade vi en plogare som faktiskt städade bort snövallen in till vår gård, men inte denna vecka. Han har nog haft semester och jag har fått större bisceps. Nu töar det och det känns faktist bra. Blev påmind om hur trafiken är när det är blött och smutsigt. Får fylla på splarvätskan lite oftare då. Nu när det är varmare kanske vi kan fortsätta med vår utbyggnad av huset :)

Älskar och hatar

Det är verkligen vackert med all snö, det ljusar upp, skidåkning och mysigt. Men ack så mycket mjölksyra man får i armar och ben, vid snöskottning och promenader. Nu är jag less och välkomnar våren. Förresten, vi ska åka skidor först. Snön i backarna kan stanna ett par veckor till, snöfritt i stan. Andra veckan i mars får våren komma.
 

Togs strax efter första advent 2010.


Oväder

Ett snöoväder har drabbat Stockholm idag. Ska ut och köra bil om en stund och skjutsa min dotter till en buss som hon ska ta till landet. Hoppas det inte blir trafikkaos, tänker främst på dotterns bussresa som går ca 10 mil norr om stan. Ber nog om en liten bön innan.


Vetekatten

Kan rekomendera ett besök på kafét Vetekatten vid Östermalmstorgs T-baneuppgång vid TGI Friday (Birger Jarlsgatan. Gott fikabröd och mysigt med de små rummen på det övre planet. Perfekt om man vill prata i lugn och ro.


Meditera mera

Denna vecka är jag ledig och skulle ta-tag i ett viktigt webbjobb. Men jag sitter och gör en massa annat, inte dåligt det heller. Läste om Mindfulness i Tara och jag har tänkt sedan en tid tillbaka, inte minst sedan jag läste boken EPL (Eat Pray Love) att jag ska börja meditera. Mindfulness handlar om att leva i och fukusera på nuet. Det kan man göra genom att meditera och träna på att foukusera, skriva schema för att lättare ta en sak i taget. Jag är ganska disträ om jag inte koncentrerar mig. Det gör att jag behöver ha järnkoll på jobbet och efter en lång intensiv dag är jag supertrött när jag kommer hem. Meditation kanske kan hjälpa. Jag börjar och testar nu direkt.

Peace and love <3

Bra jobbsökar-sajt

När man sitter på sitt arbete och inte trivs men har allt för mycket att göra så man inte har tid att ta en timmes lunch och jobbar över varje dag. Då har man inte ork att söka efter lediga jobb. Det finns bra hjälp med jobbsökaragenter. Själv hittade jag mitt nya jobb via www.metrojobb.se/. Jag skapade ett konto och en agent (man kan ha flera). Agenten bevakar lediga jobb inom den önskade kategorin och skickar ett mail med matchande annonser.

Det du behöver ta dig tid till är att skapa CV och personligt brev. Ha en eller flera varianter av det persnliga brevet och låt själva meritförteckningen vara generell. Rensa bort gamla jobb och studier som inte är relevanta för de jobb du är intresserad av. Skriv istället en rad om att du har fler tidigare anställningar och utbildningar och kan berätta mer om dessa vid en intervju.

På Metrojobb tipsas det om flera olika sätt att söka jobb på. Det bästa sättet verkar vara genom dina kontakter. Skriv en statusuppdatering på din blogg eller Facebook om att du söker jobb. OBS! Dock inte om du har nuvarande arbetskamrater som vänner och du inte vill skylta med det på din nuvrande anställning, då får du istället skicka meddelande och SMS till de kontakter du vill fråga. Tveka inte att fråga vänner och bekanta.

För den som har tid, gör det till ett litet eller stort projekt och sätt upp planer och schema för dina aktiviteter, svar och uppföljning. Ha personligt brev och meritförteckning klar. För SMS, blogg och Twitter kan det vara bra att ha en kort sammanfattning, ett par meningar som kort beskriver vad du söker och din bästa egenskap.

Lycka till!


Stenskott - ett gissel från dubbdäcken

Vi köpte en begagnad bil för ett par veckor sedan. Inte granskade vi framrutan med lupp inte. Har nu upptäckt att vi har några stenskott, vara ett lite större. Försäkringsbolaget har nog någon glasmästare de samarbetar med. Hittade ett tips i senaste Tara, i en annons, att man kan beställa stenskottsplåster att ha tills man fått tid för byte/lagning av ruta. Ryds Glas, man får ett plåster gratis, www.rydsglas.se/stenskott.

Beställ även hela fyra st gratis stenskottsplåster från http://www.samglas.se/web/nyheter.html?gclid=CI-toP-roKYCFU0w3godJSYrmA, du får två paket och totalt fyra st plåster.


Klumpigt

Oj, nu hände det en liten olycka. Idag skulle jag ägna mig åt diverse datorjobb men planerna ändrades raskt. Städade toaletten igår (lite grudligare än dagligdags) och hade ställt upp min mans rakvattenflaskor på en hylla vi har ovanför handfatet. Hyllan har en aningens lutning nedåt framtill och efter att tvättmaskinen centrifugerat några tvättar så åkte en av rakvattenflaskorna ned i handfatet som sprack och fick ett litet hål, så nu är det obrukligt. Jag hade alltså glömt att ställa tillbaka flaskorna där de hörde hemma. Jaha, nu är det bara att googla på handfat och kanske blir det en vända till Bauhaus när min man kommer hem. Både bra och dåligt, nytt handfat - ny inredning är alltid kul, även om det var oplanerat.

Följa upp provanställningen

Hmmm, funderar lite på hur jag ska göra. Jag är provanställd sedan i september och har som plan att följa upp status snart, efter att en tredjedel har gått. Har bara fått hintar om att det går bra. Eftersom jag gärna vill jobba kvar där funderar jag på om det är bra att följa upp nu för att få feedback, om det är något jag behöver förbättra för att ha chans att vara kvar. Min fd kollega som nu också jobbar på ett nytt ställe tyckte det var modigt om jag gör det. Känner att jag behöver tid på mig att förbättra om det behövs eller tid att söka nytt. Har ingen lust att vara arbetslös och stämpla om jag kan slippa det. Blir nog eget företag och extra-jobb om jag inte får vara kvar.

Nytt år nya tag - 2011

Nu är det ett nytt år att se fram emot och vi går mot ljusare tider. Ser fram emot att åka skidor snart, att fortsätta vår renovering när det blir lite varmare, sommar - hoppas vi får klart poolen då.

Ser också fram emot att våra barn får ett bra år, de äldsta får jobb och de yngre mer fokus och tid för skolan.

Hoppas också att jag får jobba kvar på mitt jobb efter provanställningen. Trivs riktigt bra och tror jag kommer att utvecklas bra där. Den som väntar får se.

Ja just det, tänkte också själv fokusera på hälsa detta år. Ska träna minst två gånger i veckan hemma, med kraftfull promenad (stavar) eller jogging samt minst två gånger i veckan på träningscentret, Actic. Har ju möjlighet att träna på lunchen en eller två gånger i veckan. Två bra pass är dock efter jobbet så jag kan nog alternera varannan vecka.

Lev och må gott år 2011.


RSS 2.0